Het is waar dat color grading een zeer subjectief en smaak-gevoelig proces is. Het vereist een combinatie van technische vaardigheden en artistieke interpretatie om de gewenste look en sfeer van een film of video te creëren.

Color Grading begint met het balanceren van de kleuren en het corrigeren van eventuele kleurafwijkingen, zodat de beelden er natuurlijk en realistisch uitzien. Daarna kan de colorist experimenteren met verschillende kleurtonen, tinten en verzadigingsniveaus om de beelden een specifieke sfeer of emotie te geven.

Zo kun je een programma stoerder laten lijken door er wat meer contrast aan toe te voegen, waardoor er ‘hardere’ lijnen ontstaan. En wist je bijvoorbeeld dat er in het programma ‘Boer zoekt vrouw’ een groene tint verwerkt is, refererend aan de groene weilanden van de boerderijen waarschijnlijk. En dat er in de grading van het programma ‘Heel Holland Bakt’ een roze tint is verwerkt. Roze wordt namelijk geassocieerd met ‘zoet’. In ‘First Dates’ gebruiken wij een rode tint, de kleur van ..… exact!

Het is belangrijk voor de colorist om een ​​sterke visie te hebben en vooraf goed te communiceren met de regisseur of klant om ervoor te zorgen dat de Color Grading in lijn is met de gewenste esthetiek en het beoogde verhaal. Maar dan nog kan wat de ene mooi vindt de andere net even iets anders zien. Daarom doen we bij Color in Motion altijd voorafgaande aan een nieuwe opdracht eerst een test grading. Op basis van een briefing door de eind-redacteur/regisseur graden we divers beeldmateriaal uit een aflevering. Pas als er consensus over de Look&Feel is gaan we aan de slag met de hele serie.

In de wereld van de film- en televisieproductie is Color Grading een belangrijk onderdeel van het postproductieproces en kan het verschil maken tussen een middelmatige en een prachtige eindproductie.

Pin It on Pinterest