Kleur kan zeker invloed hebben op gevoelens en emoties. Verschillende kleuren kunnen verschillende psychologische reacties oproepen bij mensen. Hoewel de emotionele reactie op kleur gedeeltelijk subjectief is en kan variëren tussen individuen en culturen, zijn er enkele algemene associaties die vaak worden waargenomen. Hier zijn enkele veelvoorkomende emotionele associaties met bepaalde kleuren:
- Rood: Rood wordt vaak geassocieerd met passie, energie en opwinding. Het kan ook gevoelens van liefde, woede of agressie oproepen. Rood wordt vaak gebruikt om de aandacht te trekken.
- Blauw: Blauw wordt vaak geassocieerd met rust, kalmte en ontspanning. Het kan een gevoel van vrede en sereniteit bevorderen. Blauw wordt ook geassocieerd met betrouwbaarheid en vertrouwen, daarom wordt het vaak gebruikt in zakelijke contexten.
- Geel: Geel staat meestal voor vreugde, optimisme en geluk. Het kan een gevoel van warmte en energie overbrengen. Geel wordt soms ook geassocieerd met waarschuwingen of gevaar.
- Groen: Groen wordt geassocieerd met natuur, groei en harmonie. Het kan een gevoel van rust en vernieuwing oproepen. Groen wordt vaak gebruikt om een gevoel van evenwicht en gezondheid over te brengen.
- Paars: Paars wordt vaak geassocieerd met creativiteit, luxe en spiritualiteit. Het kan een gevoel van mysterie en verfijning oproepen. Paars kan ook geassocieerd worden met royalty en macht.
- Oranje: Oranje wordt geassocieerd met enthousiasme, energie en vitaliteit. Het kan een gevoel van warmte en opwinding overbrengen. Oranje wordt soms ook geassocieerd met creativiteit en jeugdigheid.
Deze associaties zijn dus niet absoluut. Individuele ervaringen en culturele achtergronden kunnen ook van invloed zijn op hoe mensen kleuren interpreteren en ervaren. Daarnaast kunnen persoonlijke voorkeuren en contextuele factoren ook een rol spelen bij de emotionele reactie op kleur. De interpretatie van de colorist blijft dus een belangrijk onderdeel van zijn grading.
Kleurverschillen kunnen ook vaak ‘een gevoel’ oproepen. Voor onze klant SimpelZodiak graden wij al jaren de serie ‘Ik Vertrek’. Het gedeelte in Nederland -waar het stel zich klaarmaakt voor vertrek naar het buitenland en afscheid neemt van familie en vrienden- kleuren we altijd wat blauwer, lees; wat cooler. Zodra ze op hun nieuwe bestemming in het buitenland zijn kleuren we alles wat roder, lees; warmer. Meestal reizen deze stellen af naar oorden waar het klimaat warm en aangenaam is. Daarnaast gaan ze het avontuur aan (energie en opwinding). Deze gevoelens van aangenaam, energie en opwinding willen we in onze grading ook benadrukken. Daarnaast willen we met ‘cool versus warm’ het verschil in gevoel tussen Nederland en hun nieuwe bestemming/avontuur laten voelen. Waarbij verderop in de aflevering, als alles verbouwd en klaar is, de saturatie (hoeveelheid kleur) en helderheid toeneemt om een gevoel van ‘de zon gaat eindelijk schijnen’ te creëren. Merkt u daar als kijker iets van? Onbewust wel, maar als het goed is valt het niet op.
Een ander mooi voorbeeld is de opdracht die Color in Motion laatst kreeg om een corporate video te graden. Waarbij er een cashewnoot boer in de Ivoorkust en één in Cambodja werd geïnterviewd en ze vol trots vertelde over de ‘FairTrade coöperatie’ die hun bedrijf goed had gedaan. Om een verschil in werelddeel aan te duiden, maar toch ook beide het gevoel van euforie mee te geven, hebben we het Cambodjaanse beeldmateriaal wat meer groenig gekleurd (natuur, groei, vernieuwing) en het materiaal geschoten in de Ivoorkust wat meer richting het geel (optimisme, geluk en warmte). De producent moest in eerste instantie wennen aan het kleurverschil omdat ze het zelf anders had bedacht. Maar na een aantal keer de gekleurde video te hebben bekeken, gaf ze aan dat het ‘goed voelde’. Ook haar klant was aangenaam verrast.
Spelen met kleuren is niet alleen leuk en uitdagend, het bewijst ook steeds weer de toegevoegde waarde van een colorist. Dat er naast alleen maar ‘rechttrekken’ ook echt een creatieve bijdrage aan het betreffende programma of video wordt geleverd.